Lion's Mane

Ontdek de voordelen van het gebruik van Lion's Mane

Wat is Lion's Mane?
Lion's Mane, ook bekend als pruikzwam, is een bijzondere paddenstoel die al duizenden jaren wordt gebruikt door boeddhistische monniken. Deze paddenstoel groeit voornamelijk in gematigde klimaatzones in het oostelijke deel van de wereld.

Met zijn bolvormige, crèmekleurige uiterlijk en dunne stengels doet Lion's Mane denken aan een pluizige leeuwenmanen, vandaar de naam. De wetenschappelijke naam, Hericium erinaceus, verwijst naar een egel, wat zijn stekelige uiterlijk goed weergeeft. In Nederland kennen we deze paddenstoel als pruikzwam, terwijl in de culinaire wereld vaak de Franse naam "pom pom blanc" wordt gebruikt.

Herkomst van Lion's Mane
Lion's Mane bestaat, zoals andere schimmels, uit een uitgebreid mycelium-netwerk onder de grond. Dit netwerk van schimmeldraden kan zich ontwikkelen vanuit een enkel spoor. Het vruchtlichaam van de paddenstoel groeit uit dit mycelium en kan voedingsstoffen efficiënt opnemen uit de omgeving.

De Lion's Mane paddenstoel komt oorspronkelijk uit China, maar groeit ook in Noord-Amerika en Noord-Europa. Het is een zwakteparasiet die leeft op de wonden van oude loofbomen, zoals beuken. In het wild kan een Lion's Mane paddenstoel wel 40 jaar lang op een boom blijven groeien en een diameter van 25 tot 50 centimeter bereiken.

Tegenwoordig worden de meeste Lion's Mane paddenstoelen gekweekt. Hiervoor worden boomstammen of gesteriliseerd zaagsel gebruikt, en de paddenstoelen groeien in een schone omgeving met zuivere lucht.

Voordelen van Lion's Mane
Lion's Mane wordt steeds populairder in Nederland, vooral als supplement in de vorm van extracten. Deze paddenstoel biedt namelijk verschillende gezondheidsvoordelen:

1. Ondersteuning van het cognitieve vermogen: Lion's Mane draagt bij aan de groei, het behoud en de verdeling van neuronen en myeline in de hersenen. Myeline is essentieel voor de werking van neuronen en kan de concentratie en het leervermogen verbeteren. Daarnaast geven gebruikers van de capsules aan dat zij hun dromen beter kunnen onthouden. 

2. Versterking van het immuunsysteem: Deze paddenstoel heeft positieve effecten op ontstekingen en oxidatie, wat kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Studies bij muizen tonen aan dat Lion's Mane de darmflora en het immuunsysteem kan verbeteren.

3. Verbetering van de gemoedstoestand: Onderzoek in Japan heeft aangetoond dat vrouwen die koekjes met Lion's Mane-extract aten, minder last hadden van irritaties en negatieve gevoelens vergeleken met degenen die gewone koekjes aten.

Dosering en bijwerkingen
De aanbevolen dagelijkse dosering van Lion's Mane ligt tussen de 1-2 gram (2 tot 4 capsules per dag). Lion's Mane is over het algemeen veilig, maar bij hoge doseringen kunnen milde darmklachten optreden. Vrouwen die zwanger zijn, willen worden, of borstvoeding geven, evenals mensen met specifieke gezondheidsproblemen, wordt aangeraden een arts te raadplegen.

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar