Tongkat ali en fadogia agrestis

Wat is Fadogia Agrestis?

Fadogia agrestis is een korte struikachtige plant die inheems is in Nigeria, maar ook te vinden is in gebieden zo ver westelijk als Ghana en zo ver oostelijk als Soedan [1]. Het wordt traditioneel gebruikt als een afrodisiacum en om erectiestoornissen te behandelen [2]. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van Fadogia agrestis?

Fadogia agrestis staat vooral bekend om zijn afrodiserende effecten (stimuleren van seksuele verlangens). Een studie bij knaagdieren suggereert dat het testosteron verhoogt en als een libido-versterker werkt [2]. Op basis van de mate van voordeel lijkt het een van de krachtigere kruiden te zijn voor het verhogen van het libido. Het lijkt iets effectiever te zijn dan Spilanthes acmella, op basis van metingen uit knaagdierstudies [3][2]. 

Bewijs bij dieren ondersteunt de pro-erectiele eigenschappen van dit kruid, maar er is ook een bijbehorende verlenging van de ejaculatielaesie waargenomen (seksueel uithoudingsvermogen).

Enekele labstudies van de wortels van Fadogia agrestis concludeerde dat de componenten van de wortels remmende effecten hadden op bepaalde parasieten en bacteriën, en een milde antimalariawerking vertoonden [4]. 

Wat zijn de belangrijkste nadelen van Fadogia agrestis?

Onderzoekers hebben veranderingen in testikelgrootte waargenomen die geassocieerd zijn met deze plant, evenals veranderingen in biomarkers die suggereren dat de plant celmembranen kan beschadigen [5]. Dit fenomeen is mogelijk niet beperkt tot de testikels, en er zijn meer studies nodig om precies te bepalen wat er gebeurt.

Onder welke andere namen is Fadogia agrestis bekend?

  • bakin gagai
  • zwarte afrodisiacum

Referenties

  1. Anero R, Díaz-Lanza A, Ollivier E, Baghdikian B, Balansard G, Bernabé MMonoterpene glycosides isolated from Fadogia agrestis.Phytochemistry.(2008-Feb)
  2. Yakubu MT, Akanji MA, Oladiji ATAphrodisiac potentials of the aqueous extract of Fadogia agrestis (Schweinf. Ex Hiern) stem in male albino rats.Asian J Androl.(2005-Dec)
  3. Vikas Sharma, Jente Boonen, Nagendra S Chauhan, Mayank Thakur, Bart De Spiegeleer, V K DixitSpilanthes acmella ethanolic flower extract: LC-MS alkylamide profiling and its effects on sexual behavior in male ratsPhytomedicine.(2011 Oct 15)
  4. Osman AG, Ali Z, Fantoukh O, Raman V, Kamdem RST, Khan IGlycosides of ursane-type triterpenoid, benzophenone, and iridoid from () and their anti-infective activities.Nat Prod Res.(2020-Mar)
  5. Yakubu MT, Akanji MA, Oladiji ATEffects of oral administration of aqueous extract of Fadogia agrestis (Schweinf. Ex Hiern) stem on some testicular function indices of male rats.J Ethnopharmacol.(2008-Jan-17)
Terug naar blog

Reactie plaatsen