Tongkat ali kopen in Nederland

Tongkat Ali kopen in Nederland?

tongkat ali kopen in nederland

Tongkat ali supplementen kunnen helpen bij zaken als libido, stemming en hormoonbalans, maar er wordt nog volop onderzoek naar gedaan.

Tongkat ali is een kruidenmiddel dat al heel lang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde van Zuidoost-Azië. Mensen gebruiken het vaak om koorts, erectieproblemen en bacteriële infecties te behandelen.

Onderzoek wijst uit dat tongkat ali de vruchtbaarheid van mannen kan vergroten, stress kan verminderen en zelfs de verhouding tussen spier en vet kan verbeteren. Maar om zeker te zijn van deze resultaten, is er meer onderzoek nodig.

Belangrijk om te weten is dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) in 2021 heeft gewaarschuwd dat tongkat ali DNA-schade kan veroorzaken bij hoge doseringen.

Dus er is genoeg reden om dieper in te gaan op het fenomeen Tongkat ali.

 

Wat is Tongkat ali?

Tongkat ali, ook wel bekend als longjack, is een kruidensupplement dat komt van de wortels van de struik met de Latijnse naam Eurycoma longifolia.

Mensen gebruiken het in traditionele geneeskunde, vooral in landen zoals Maleisië, Indonesië, China en Vietnam. Daar wordt het ingezet tegen malaria, infecties, koorts, mannelijke onvruchtbaarheid en erectieproblemen.

De kracht van tongkat ali komt waarschijnlijk door de mix van verschillende werkzame stoffen uit de plant. Het bevat onder andere flavonoïden, alkaloïden en andere stoffen, waaronder antioxidanten die helpen tegen celbeschadiging veroorzaakt door vrije radicalen.

Mensen nemen tongkat ali meestal in de vorm van capsules met een extract van het kruid.

 

Wat doet Tongkat ali?

Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar veel beweerde gezondheidsvoordelen van tongkat ali, maar sommige studies suggereren dat het kan helpen bij mannelijke onvruchtbaarheid, het verbeteren van de stemming en het vergroten van de spiermassa.

Mensen gebruiken Tongkat Ali voor:

 • Meer zin in seks
 • Verhoging van testosteron
 • Vermindering van stress
 • Beheersing van angst
 • Verbetering van de lichaamssamenstelling: meer spieren, minder vet
 • Behandeling van seksuele problemen
 • Bestrijding van malaria
 • Verlaging van koorts
 • Regulering van diabetes
 • Aanpak van geelzucht
 • Voorkoming van osteoporose

 

Testosteron en vruchtbaarheid met Tongkat ali

Het staat vast dat Tongkat ali het testosteronniveau kan verhogen bij mannen met lage niveaus van dit geslachtshormoon. Dit is goed gedocumenteerd.

Een laag testosterongehalte kan veroorzaakt worden door verschillende redenen, zoals ouderdom, chemotherapie, bestraling, bepaalde medicijnen, letsel of infectie aan de testikels, en bepaalde ziekten zoals alcoholisme en obstructieve slaapapneu.

Problemen die kunnen ontstaan door een laag testosteron zijn onder andere een verminderd libido, erectiestoornissen en soms zelfs onvruchtbaarheid. Omdat Tongkat ali het testosteron kan verhogen, zou het kunnen helpen bij het behandelen van deze problemen.

Uit een onderzoek van één maand met 76 oudere mannen met een laag testosterongehalte bleek dat het dagelijks innemen van 200 mg Tongkat ali-extract het niveau ervan bij meer dan 90% van de deelnemers aanzienlijk verhoogde tot normale waarden.

Ook laten studies met zowel dieren als mensen zien dat Tongkat ali seksuele opwinding kan stimuleren en erectiestoornissen bij mannen kan verbeteren. Het kan zelfs de beweeglijkheid en concentratie van sperma verbeteren, wat gunstig is voor de vruchtbaarheid.

Een onderzoek met 75 mannen die partners waren van onvruchtbare stellen toonde aan dat het dagelijks innemen van 200 mg Tongkat ali-extract na 3 maanden de concentratie en beweeglijkheid van sperma aanzienlijk verbeterde. 

 

Kan stress verminderen

Tongkat ali kan de stresshormonen in je lichaam verlagen, angst verminderen en je stemming verbeteren.

In een onderzoek uit 1999 werd voor het eerst gekeken naar de mogelijke rol van dit middel bij de behandeling van stemmingsproblemen. Het ontdekte dat tongkat ali-extract vergelijkbare effecten had als een veelgebruikt medicijn tegen angst bij muizen, wat ook bij mensen is waargenomen.

Een studie van één maand met 63 volwassenen met matige stress toonde aan dat dagelijkse inname van 200 mg tongkat ali-extract de cortisolniveaus in het speeksel met 16% verlaagde in vergelijking met een placebo. Deelnemers meldden ook aanzienlijk minder stress, woede en spanning na het gebruik van tongkat ali. Maar, zoals altijd, is meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.

Kan de spier/vet verhouding verbeteren

Tongkat ali wordt vaak geprezen voor het verbeteren van atletische prestaties en het vergroten van spiermassa.

Dit komt door de aanwezigheid van quassinoïden, zoals eurycomaoside, eurycolacton en eurycomanon, die je lichaam kunnen helpen energie efficiënter te gebruiken, vermoeidheid verminderen en uithoudingsvermogen verbeteren.

Een kort onderzoek van 5 weken met 14 mannen die deelnamen aan een krachttrainingsprogramma toonde aan dat degenen die dagelijks 100 mg tongkat ali-extract innamen, een significant grotere toename in vetvrije lichaamsmassa hadden dan degenen die een placebo kregen. Ze verloren ook meer vet dan deelnemers in de placebogroep.

Een ander onderzoek van 5 weken met 25 actieve oudere volwassenen ontdekte dat dagelijkse suppletie met 400 mg tongkat ali-extract de spierkracht aanzienlijk vergrootte in vergelijking met een placebo.

Maar bij onderzoek onder wielrenners werd vastgesteld dat een drankje met tongkat ali tijdens het sporten de prestaties of kracht niet meer verbeterde dan gewoon water. Dit zou kunnen komen door het kleine aantal proefpersonen.

 

Bijwerkingen van Tongkat ali

Volgens een rapport uit 2021 van het Europese Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) kan een hoge dosis (2000 mg/kg lichaamsgewicht) van het op water gebaseerde extract van gedroogde gemalen tongkat ali leiden tot DNA-beschadiging van maag- en twaalfvingerige darmweefsel.

Omdat tongkat ali DNA-beschadiging kan veroorzaken, heeft het EFSA-panel geconcludeerd dat de veiligheid van het gebruik ervan niet is vastgesteld. Het is belangrijk op te merken dat de dosis die tot DNA-beschadiging leidde, extreem hoog was. Voor iemand van 70 kg zou dit betekenen dat ze 140 gram tongkat ali-extract zouden moeten innemen, meer dan 400 keer de normale dosering.

De beperkte onderzoeken naar het gebruik van tongkat ali bij mensen hebben tot op heden geen bijwerkingen gerapporteerd. Een review uit 2016 van toxicologische studies bij muizen toonde geen veranderingen in lever- of nierfunctie bij doses tot 200 mg/kg lichaamsgewicht voor het alcoholische extract en 300 mg/kg voor het op water gebaseerde extract.

De dodelijke orale dosis voor muizen varieerde echter van 1500-2000 mg/kg voor het alcoholische extract en meer dan 3000 mg/kg voor het op water gebaseerde extract.

Een onderzoek uit 2012 onder 109 mannen tussen 30 en 55 jaar suggereerde dat dagelijkse inname van 300 mg tongkat ali-extract gedurende 12 weken veilig was, vergelijkbaar met een placebo.

Belangrijk is wel dat er geen langetermijnonderzoeken zijn uitgevoerd, dus de veiligheid van langdurig gebruik is onduidelijk.

Een oudere studie uit 2006 wees uit dat 26% van de 100 onderzochte tongkat ali-supplementen uit Maleisië kwikgehaltes had die hoger waren dan de aanbevolen limiet. Kwikinname kan leiden tot vergiftiging, met symptomen als stemmingswisselingen, geheugenproblemen en motorische problemen.

Bovendien zijn de effecten van tongkat ali op kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven niet onderzocht, dus wordt sterk afgeraden het door hen te gebruiken.

 

Bronnen:

Terug naar blog

Reactie plaatsen